Aromaterapi, sağlık için doğal bir hazine

 

 

Yaz başında Bodrum’da aromaterapi ile ilgili bir konferans vermeye davet edildim. Etkinliğin başlığı için sadece “Aromaterapi” kelimesini kullanmak istemedik ve başlık konusu beni bir-iki gün çok meşgul etti. Tek bir cümle ile aromaterapinin ne olduğunu ifade etmem gerekseydi, hangi cümleyi seçerdim? Türkiye’de aromaterapi denince genelde herkesin güzel koku, masaj veya cilt bakımı aklına geliyor. Oysa aromaterapi bunun ötesinde çok yönlü ve etkin bir doğal terapi yöntemidir.

Ayrıca uzun senelerdir aromaterapi isminin altında piyasada satılan ürünlerin veya spa merkezlerinde sunulan hizmetlerin çoğu gerçek aromaterapi ile hiç alakaları yok. Bu da aromaterapinin imajını çok olumsuz yönden etkiliyor.

Sonuçta “hazine” kelimesini seçtim; aromaterapinin ne olduğunu çok güzel bir şekilde ifade ediyor.  Aslında aromaterapi sağlık ve güzellik için de bir hazine, ama herkesi, hem kadın hem de erkekleri bu konferansa çekmek istediğim için “güzellik” kelimesinden vazgeçtim. Bir an “gizli” veya “saklı” hazine demeyi düşündüm. Çünkü uçucu yağlar ve aromaterapi konusunu paylaştığım zaman “Aromaterapinin ne kadar engin ve derin bir dünya olduğunu hiç bilmiyordum” yorumları alıyorum.

Uçucu yağların özellikleri

Aromaterapide aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağlar kullanılır. Uçucu yağlar bilimsel olarak araştırılmış çok çeşitli etkilere sahip olan etkin maddelerdir. Bir uçucu yağın içerdiği kimyasal bileşenler ve etken maddeler onun etkilerini ve şifa özelliklerini belirliyor.  Ayrıca her uçucu yağın kendine has bir kişiliği, enerjisi ve karakteristik özellikleri vardır.

Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olan veya tam tersi canlandırıcı ve uyarıcı etkisi olan uçucu yağlar var. Bakteri, virüs ve mantarlara karşı çok güçlü etkisi olan uçucu yağlar var. Bir de balgam söktürücü, kas gevşetici, spazm çözücü, antienflamatuvar (iltihap önleyici) ve ağrı kesici etkisi olan uçucu yağlar da var. Ayrıca yara iyileştirici, hücre yenileyici, kaşıntı giderici, cildi nem ve yağ oranının dengeleyen uçucu yağlar var. Kan ve lenf dolaşımını artıran uçucu yağlar da var. Bunlar uçucu yağların etki ve şifa özelliklerinden sadece birkaç örnek.

Sağlık için aromaterapi

Aromaterapi bize iyi hissetmek, sağlığımızı korumak ve iyileştirmek için kendimize ve ailemize uygulayabileceğimiz çok çeşitli yöntemler sunar. Uçucu yağlar çok yönlü bir şekilde ve çok çeşitli alanlarda kullanılabilir.

  • İlk yardım; yaralar, kanamalar, yanıklar,  sivrisinek, böcek ve arı sokmaları, şok ve çarpmalar, burkulmalar,
  • Sağlık; cilt sorunları, solunum yolları rahatsızlıkları, kas ve eklem ağrıları, kan ve lenf dolaşım sorunları, sindirim sistemi şikayetleri, detoks, hormon dengesizlikleri, jinekolojik şikayetler, yorgunluk, halsizlik,
  • Stres yönetimi; baş ağrısı, migren, stres, uykusuzluk, anksiyete, depresyon, endişe, kaygı, korku, öfke, keder, şok ve panik.

Ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, kış hastalıklarından korunmak, konsantrasyon ve enerjimizi arttırmak için aromaterapi bize etkin çözümler sunar.

Doğal, pratik ve etkin bir yöntem

Aromaterapinin en sevdiğim yönlerinden biri de çok pratik bir yöntemin olması. Yeter ki yanınızda birkaç temel uçucu yağ bulunsun; tek veya karışım olarak uçucu yağları hızlı ve çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Birkaç uçucu yağ ile çok yönlü bir aromaterapik ilk yardım çantası oluşturulabilir.

Aromaterapinin “modern” hayat ve “modern” insan için çok uygun bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Büyük bir şehirde yaşıyorsanız bile, bir uçucu yağ şişesini açtığınız zaman doğa, onun gücünü ve gizemi ile temasa geçiyorsunuz. Ve bu da hayatınıza çok güzel bir boyut katıyor.

Aromaterapi için hakiki uçucu yağlar

Uçucu yağlar güçlü ve etkin maddeler olduklarından onları dikkatli ve bilinçli bir şekilde kullanmak gerekir. Her alanda olduğu gibi kuralları bilmek ve ona göre davranmak gerekir. Bir de tabii ki, hakiki ve kaliteli uçucu yağlar kullanmak gerekir. Yoksa en iyi ihtimalle çabalarınız boşa gider, en kötü ihtimalle kendinize zarar verebilirsiniz. Ayrı bir blog yazısında bu çok önemli konuyu ele alacağım.

Aromaterapi dünyasına ilgi duyuyorsanız, 15-16 Aralık tarihlerinde İstanbul’da HerbaFarm Akademi ile düzenlediğimiz Temel aromaterapi eğitimi  size bir aromaterapi yolculuğuna çıkmaya fırsat sunuyor.

Sağlık ve sevgi ile kalın,

 

 

 

 

Glütensiz unsuz ekmek

 

 

Glütensiz beslenme konusu açılınca, ister arkadaşlar ile yapılan sohbetlerde, ister verdiğim naturopati ve beslenme eğitimlerinde, sık sık karşılaştığım sorulardan biri; “Glütensiz ekmek nasıl yapılır”?

Sizinle bu blog yazısında glüten, süt ürünleri, tahıl unu ve maya içermeyen bir tarif paylaşacağım. GAPS diyeti veya  paleo diyeti uygulayanlar veya herhangi bir nedenden dolayı yukarıda saydığım maddelerden uzak durmak isteyenler için uygun bir tariftir. Malzemeler mümkün olduğunda doğal veya organik olmalıdır. Yumurtalar küçük ise 5 adet, büyük ise 3 adet kullanılır.

Malzemeler:

  • 200 g öğütülmüş badem
  • 40 g taze öğütülmüş keten tohumu veya haşhaş tohumu
  • ½ tatlı kaşığı tuz
  • ½ tatlı kaşığı karbonat
  • 3-5 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılış:

  • Bir kapta kuru malzemeler karıştırılır: badem tozu + keten tohumu + tuz + karbonat.
  • Ayrı bir kapta ıslak malzemeler karıştırılır: yumurta çırpılır, zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Kuru ve ıslak malzemeler karıştırılır ve kek kabına dökülür.
  • 140 derecede fırında pişirilir (30-40 dakika).

İstek üzerine baharatlar ve otlar eklenebilir. Daha büyük miktarda yapılabilir ve derin dondurucuda saklanabilir.

Tabii ki ekşi mayalı bir tam buğday ekmeğine benzemez ama gayet tatmin edici ekmek tarzında bir ürün ortaya çıkıyor.

Gerçeği söylemek gerekirse çiğ badem (suda bekletilmiş) veya rafadan yumurta yemek daha sağlıklı olacak.

Ama ekmek hasretini çektiğiniz zamanlarda bu glütensiz “ekmek” hoşunuza gidebilir.

Evimizde 2-3 haftada bir bu glütensiz ekmeği hazırlıyor ve keyifle yiyoruz.

Umarım bu ekmek sizin de hoşunuza gider…

Glütensiz beslenme 17/18 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul’da HerbaFarm Akademi’de düzenlenecek olan naturopati ve beslenme terapisi eğitiminin konularından biridir.

 

İlkbaharda doğa uyanıyor

 

Bodrum’da doğa kış uykusundan çoktan beri uyanmaya başladı. Bahar geldi bile! Her gün yürüyüş sırasında veya bahçede gezdiğimde bitkileri ve çiçekleri izlemekten büyük keyif alıyorum. Sizinle çektiğim resimlerinin bazılarını paylaşmak istedim.

 

Kıbrıs akasyası / Kıbrıs mimozası

 

Şifalı bitki ve uçucu yağ olarak çok değerli papatya

 

Buruşuk görünümlü tüylü laden

 

Yabani sarımsak

 

İlkbahar doğayı hissetmek ve özümüze dönmek için harika bir zamandır. Büyük şehirde yaşıyorsanız bile en yakın parka gidip yeni çıkan yapraklar ve çiçeklere yakından bakmak size küçük ve büyük mutluluklar getirebilir.

 

Naturopati: temel prensipler

Naturopati dünyasında yolculuğa devam… Bu videoda Türkiye’de pek bilinmeyen bu doğal şifa yönteminin daha iyi tanınması ümidiyle naturopatinin temel prensiplerinden bahsediyorum.

 

 

Naturopati nedir?

Naturopati dünya çapında uygulanan ama Türkiye’de pek bilinmeyen bir doğal şifa yöntemi. Bu videoda sizi naturopati dünyasında bir keşif yolculuğuna davet ediyorum. Sonraki videolarda bu yolculuğa devam edeceğiz.

 

 

Aromaterapi ve uçucu yağlar

doğal harmoni web sitesi için video çekmek çoktan beri yapmak istediğim ama ertelediğim bir şeydi… Bazen hayatta ilk adımı atmak zor oluyor, sonrası geliyor bir şekilde… Artık her hafta sizinle aromaterapi, naturopati, sağlıklı yaşam ve beslenme gibi konular hakkında bir video paylaşacağım.     Devam

Tahinli meyve tabağı

    Adım: Meyve tabağı hazırlamak   2. Adım: Tahin ve toz tarçın eklemek   3. Adım: Kuruyemiş eklemek   Kuruyemiş olarak yelpaze geniş: badem, ceviz, ayçiçek çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık vb. Kuruyemişleri gece suda bekletmek hazmı kolaylaştırır. Taze öğütülmüş keten tohumu eklenebilir. Afiyet olsun!   Devam

Pestolu kabak salatası

    Bu salata çiğ kabak ile yapılır ama aynı şekilde az pişmiş kabak kullanılabilir. Pestolu kabak salatası için malzeme – 2 kişilik: Yeşillik (kıvırcık, roka, maydanoz, dereotu, fesleğen) 2-3 adet kabak (rendelenmiş) 2 adet domates 10 adet zeytin Pesto vegan pesto tarifine göre hazırlanır. Pesto yerine bu sosu kullanabilirsiniz: Zeytinyağı Limon suyu Deniz tuzu… Devam

Yaz için kahvaltı fikirleri – 3

    Bazen kahvaltı için meyve ve kuruyemiş karışımı yerine smoothie şeklinde tüketmek güzel olur. Resimde şeftali ile yapılan bir smoothie. Tarifi şu şekilde: 1 küçük şeftali 2 çorba kaşığı ayçiçek çekirdeği (gece suda bekletilmiş) 1 çorba kaşığı çiğ badem (gece suda bekletilmiş) 1 bardak su Toz tarçın Bütün malzemeler blenderden geçirilip hemen içilir. Bir… Devam

Vegan pesto

    Benim için fesleğen/reyhan yaz mevsimini en çok temsil eden bitkilerden biri. Kokusu ve tadını çok severim. Sizinle paylaştığım bu vegan pesto tarifini klasik/geleneksel İtalyan “Pesto genovese” tarifinden esinlenerek yaptım. “Pesto genovese” yapmak için çam fıstığı, fesleğen, zeytinyağı, parmesan peyniri, sarımsak, tuz ve karabiber kullanılır. Geçmişte çeşitli versiyonları denemiştim: çam fıstığı yerine kuruyemiş karışımları,… Devam

Kırmızı yaz salatası

    Yaz salataların renklerine bayılıyorum… Tam bir renk şenliği… Kırmızı yaz salatası için malzeme – 1 kişilik: Yeşillik (kıvırcık, roka, maydanoz, dereotu, fesleğen) 1 adet salatalık 1 adet domates 1 adet kırmızı biber 5-10 adet zeytin Sos: Zeytinyağı Limon suyu Deniz tuzu Karabiber Sos olarak vegan pesto bu salataya çok uyar. Afiyet olsun!   Devam

Yaz için kahvaltı fikirleri – 2

    Yazın mevsim sebzelerinden güzel kahvaltı tabakları hazırlanabilir… Resimde gösterilen mevsim sebze tabağı: Salatalık Domates Kırmızı biber Kabak (çiğ/rendelenmiş) Yeşillik (roka, marul, maydanoz, dereotu, fesleğen) Zeytin Bu tabağa soğuk pres zeytinyağı eklenir! Sağlık durumu ve beslenme tarzınıza göre bu tabağa protein ve karbonhidrat çeşitleri ekleyebilirsiniz. Protein kaynakları: Yumurta (köy/organik) Peynir (tercihen keçi) Ceviz, badem,… Devam

Yaz için kahvaltı fikirleri – 1

    Yazın kahvaltı olarak meyve ve kuruyemişler beraber yemeyi severim… Prensip olarak bir meyve veya bir meyve karışımı seçilir: şeftali, üzüm, incir, kayısı ve çeşitli kombinasyonları. Kuruyemiş olarak yelpaze geniş: badem, ceviz, ayçiçek çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık vb. Kuruyemişleri gece suda bekletmek hazmı kolaylaştırır. Taze öğütülmüş keten tohumu eklenebilir. Resimde gösterilen karışımın tarifi: 3-4… Devam